Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκεψη στο ειδικό καταστημα κράτησης νέων Αυλώνα


Με πρωτοβουλία της Κοινότητας Νέων του Ποταμιού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, εκπρόσωποι και μέλη των Νέων του Ποταμιού επισκεφθήκαμε το Ειδικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα.
Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε η ενασχόληση της Κοινότητας Δικαιοσύνης των Νέων, με το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης επαρκών υποδομών για την υποδοχή και επανένταξη των προσφυγικών ροών.
Συνομιλήσαμε με την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας κ. Μαρούσα Απειρανθίτου, τον Προϊστάμενο του Διοικητικού-Οικονομικού τμήματος και υποδιευθυντή των φυλακών κ. Σπυρίδωνα Πατσιογιάννη, τον Διευθυντή του Γυμνασίου- Λυκείου Ε.Κ.Κ.Ν.Α. κ. Πέτρο Δαμιανό καθώς και με κρατούμενους της φυλακής και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις συνθήκες κράτησης στο συγκεκριμένο κατάστημα, τη δομή και λειτουργία του συστήματος επανένταξης συνολικά, το προφίλ των κρατουμένων, τα είδη των εγκλημάτων, τα χαρακτηριστικά των ατόμων που υποτροπιάζουν, τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων, τις ελλείψεις και τις απαιτήσεις στελέχωσης και υποδομών του συγκεκριμένου καταστήματος αλλά και συνολικά.
Επιπλέον, υπήρξε πληροφόρηση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις δυσκολίες που απορρέουν από την εφαρμογή της αλλά και για το ποιες τροποποιήσεις θα μπορούσαν να γίνουν προς διευκόλυνση τόσο των κρατουμένων όσο και εκείνων που ασχολούνται με τον σωφρονισμό των πρώτων.
Το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η τάση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας αυξητικά, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους Νέους του Ποταμιού και την κοινωνία συνολικά. Γι' αυτόν τον λόγο, θα ακολουθήσουν και επόμενες δράσεις της Κοινότητας Κοινωνικής Δικαιοσύνης, στο άμεσο διάστημα.