Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Πάρις Βυλλιώτης: Ποτάμι-Πασοκ. Τι λύση μπορει να δώσει η Διαμεσολάβηση


Είναι άπειρο το μελάνι που έχει χυθεί τις τελευταίες μέρες- μήνες, για το τι γίνεται στον χώρο του κέντρου – της κεντροαριστεράς. Η σύγκρουση και ο συμβιβασμός τελικά ίσως είναι δυο λέξεις που ενδεχομένως είναι αντίθετες μεταξύ τους, όμως τα αντίθετα είναι αυτά που δίνουν στη ζωή χρώμα. Και η κανέλα είναι πικρή, όμως δίνει άλλη γεύση. Έχουμε να κάνουμε με μια συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ Ποταμιού και Πασοκ. Πάραυτα αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Και το ξέρουν και οι δυο πλευρές αυτό. 

Σε συνθήκες συμβιβαστικές πολλές φορές διακρίνεται μια στασιμότητα, ένα πισωγύρισμα. Είναι η στιγμή που κάποιος πρέπει να δώσει μια μικρή ώθηση στα μέρη για να προχωρήσουν.  Είναι η στιγμή για ρηξικέλευστες προτάσεις, που μπορούν να δώσουν την κατάλληλη ώθηση για να προχωρήσουν τα πράγματα. Και η πρόταση αυτή, η Διαμεσολάβηση.

Τι είναι αυτό, πολλοί θα αναρωτιούνται. Κάποιοι νομικοί ίσως έχουν ασχοληθεί παραπάνω. Είναι ένας νεοεισερχόμενος θεσμός, πολλά υποσχόμενος. Ένας θεσμός, που δίνει λύσεις,  χρόνια τώρα, σε συγκρουσιακές σχέσεις σε χώρες του εξωτερικού. Είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στην εχεμύθεια, την εθελοντική συμμετοχή, την εξοικονόμηση χρόνου και στην εμβάθυνση των ριζών της σύγκρουσης και φυσικά στην αναζήτηση του πραγματικού συμφέροντος, απογυμνωμένου από προσωπικούς εγωισμούς.

Η διαμεσολάβηση, αν και έχει εισαχθεί νομικά στη χώρα μας το 2010 δεν έχει ακόμα δείξει δείγματα εφαρμογής στις νομικές υποθέσεις. Είναι άλλη η συζήτηση για το ποιος και τι φταίει σε αυτό. Μεγάλη συζήτηση. Όμως η προσφυγή σε μια τέτοιου είδους διαδικασία (άτυπη ουσιαστικά), ανάμεσα στις ηγετικές ομάδες του Ποταμιού και του Πασόκ, με τη συμμετοχή ενός ουδέτερου διαμεσολαβητή (ο οποίος θυμίζω δεν παίρνει θέση, έχει καθαρά υποβοηθητικό ρόλο) είναι ίσως η πιο άμεση, ειλικρινής και ουσιαστική λύση που θα υπερκεράσει κάθε μικροεμπόδιο και θα απελευθερώσει τέτοια δυναμική, που μπορεί σε ένα 24ωρο, να γίνει μια συζήτηση σε βάθος. Μια συζήτηση που θα αποφορτίσει το έντονο συναισθηματικό άλγος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και θα έχει άμεσα αποτελέσματα, με την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας-διακήρυξης.  

Αν μη τι άλλο, όσοι ανήκουμε σε αυτό το χώρο, έχουμε το σθένος και τη δύναμη να τολμήσουμε ανατρεπτικές λύσεις που δεν θα «σώσουν» μόνο τον χώρο, αλλά και το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ιδού η Ρόδος, ιδού το πήδημα.

(περισσότερες πληροφορίες για τη διαμεσολάβηση εδώ )