Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΙΣ ΒΥΛΛΙΩΤΗΣ: Ανασυγκρότηση κεντρώου χώρου, η ευκαιρία που ΔΕΝ θα κλωτσήσουμε
Η  δυναμική της ανασυγκρότησης ενός κεντρώου χώρου, μεταρρυθμιστών, σοσιαδημοκρατών, σοσιαλφιλελεύθερων, προοδευτικών, ανθρώπων ρεαλιστών, με ιδεολογία απαλλαγμένη απο ιδεοληψίες και με σαφή χαρακτηριστικά και πολιτικές υπέρβασης των αδιεξόδων του σήμερα, υπάρχει και είναι σαφής. Είναι μια δυναμική που μπορεί όχι μόνον να δημιουργήσει τον τρίτο πόλο, αλλά ένα κόμμα που θα ανασυγκροτήσει συθέμελα το πολιτικό σύστημα.

Είναι μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να τη δούμε ευκαιριακά. Ένα τέτοιο κόμμα θα σηματοδοτήσει συθέμελα τη μετάβαση απο τη μεταπολίτευση σε μια νέα πολιτική συνθήκη. Ένας λαός που πια δεν χειραγωγείται. Δεν πείθεται πλέον απο ψέματα. Ένας λαός προδομένος απο πολλούς. Ένας λαός που έχει πληρώσει ο ίδιος την πελατειακή νοοτροπία που είχε τα τελευταία έτη. Ενας λαός που έχει μάθει πλέον να ψηφίζει με αντικειμενικά κριτήρια. Η δημοκρατία δεν φοβερίζεται απο κανέναν. Ούτε απο το λαϊκισμό τους.  Το κοινοβουλευτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει προβλήματα. Ναι η κομματική δημοκρατία έχει προβλήματα. Οι βουλευτές είναι έρμαιοι της εκάστοτε αρχηγικής ομάδας λίγων ανθρώπων. Είναι πράγματα που πρέπει να τα δούμε. Να τα βάλουμε κάτω.

Όμως είναι μοναδική ευκαιρία να αφήσουμε τη μεταπολίτευση στο παρελθόν. Να αγωνιστούμε με χέρια καθαρά για ένα παρόν απαλλαγμένο απο πολιτικές που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα. Ναι, ίσως κάποιοι άνθρωποι μείνουν απ’ έξω. Όχι όμως γιατί θα τους διώξουν κάποιοι άλλοι. Αλλά γιατί θα νιώσουν πως δεν θα θέλουν να βρίσκονται εδώ. Γιατί το εδώ πλέον, είναι κάτι διαφορετικό. Τώρα, εμείς οι προοδευτικοί πολίτες. Όλοι όσοι έχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν. Όλοι όσοι έχουν αναπτυξιακές πολιτικές στο μυαλό τους. Όλοι εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα. Έναν νέο σχηματισμό με συμμετοχή νέων αλλά και ώριμων πολιτικά πολιτών. Να αποδείξουμε στην πράξη αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Όχι στα λόγια.

Όσον αφορά το διαδικαστικό είναι πλέον σαφες πως η προεκλογική περίοδος πρέπει να κρατήσει πολύ. Πρέπει να κουβεντιάσουμε, να συγκρουστούμε, να θέσουμε επιχειρήματα, να γεφυρώσουμε χάσματα. Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε δημόσια γλώσσα. Να δώσουμε την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να νιώσει ότι συμμετέχει. Να μπορεί να συμμετέχει. Να ψηφίσει, όχι μόνον τον αρχηγό του κόμματος, αλλά πριν απο αυτό να γίνουν  ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για την συγκρότηση των νέων θέσεων. Να γίνουν debates. Και μάλιστα με συμμετοχή πολιτών, όχι μόνον δημοσιογράφων. Να γίνουν περιοδείες με ταυτόχρονη παρουσίαση όλων των υποψηφίων. Να ανοίξει ο κύκλος προς τους πολίτες. 

Συμμετοχή συμμετοχή συμμετοχή. Nα επενδύσουμε στη δύναμη των social media, στις διαδικτυακές ψηφοφορίες. Να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους που έχουν σιχαθεί την πολιτική γιατί μέχρι τώρα θεωρούν πως δεν αλλάζει τίποτα. Να πείσουμε πως όλα μπορούν να αλλάξουν. Να επενδύσουμε σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει στο παρελθόν ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν. Είναι επικίνδυνος κάθε διαχωρισμός σε νέους και παλιούς. Όλοι εδώ ζούμε. Ο κάθε ένας με τα προβλήματα του. Μαζί όμως μπορούμε να τα λύσουμε.


Να δείξουμε τον πλουραλισμό μας σε πλήρη αντίθεση με τους αντιπάλους μας. Να ανακαλύψουμε τα ιδεολογικά μας όρια. Να συμβιβαστούμε με κάποιες διαφορετικές φωνές, να συγκρουστούμε, να συνθέσουμε.  Οι μικροπολιτικές δεν έχουν χώρο σε αυτό το εγχείρημα, διότι αν επενδύσουν εκεί οι υποψήφιοι τότε απλά δεν θα τους στηρίξει ο κόσμος. Σε αυτήν τη νέα διαδικασία δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Υπάρχει η ανατροπή ενός κορεσμένου πολιτικού συστήματος υπερ ενός αισιόδοξου μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας.