Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ σε υποθέσεις Μικροδιαφορών: Διαμεσολάβηση με υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων των μερών ή με υποχρεωτική παρουσία Δικηγόρου-Διαμεσολαβητή

Η Διαμεσολάβηση δεν είναι μια τυπική διαδικασία και δεν έχει αυστηρούς δικονομικούς κανόνες. Εν όψει όμως του γεγονότος ότι το πρακτικό της Διαμεσολάβησης δύναται να αποτελεί εκτελεστό τίτλο, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε από τον Έλληνα νομοθέτη να είναι υποχρεωτική η παρουσία των πληρεξούσιων δικηγόρων των μελών, προς εξασφάλιση των συμφερόντων τους.

Απεναντίας, Διαμεσολαβητής μπορεί να διαπιστευτεί και μη δικηγόρος. Κατά την πεποίθησή μου πολύ ορθά ο νόμος προβλέπει και μη δικηγόρους ως διαμεσολαβητές, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητο ο Διαμεσολαβητής να έχει  ειδικές γνώσεις σχετικά με την φύση και το είδος της διαμεσολάβησης που θα κληθεί να διευθύνει. Για παράδειγμα ένας Οικονομολόγος – Διαμεσολαβητής θα έχει ενδεχομένως καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων σε μια εμπορική διαμεσολάβηση.

Το νομοθετικό πλαίσιο όμως της Διαμεσολάβησης, θα πρέπει να αξιολογηθεί και υπό το πρίσμα της εφαρμογής του θεσμού με ρεαλιστικούς όρους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το κόστος της όλης διαδικασίας.  Διότι, σε κάποιες διαδικασίες, όπως τις μικροδιαφορές, όπου το αντικείμενο της δίκης αποτιμάται εώς 5.000 ευρώ, τα έξοδα των πολιτών επιβαρύνονται τόσο με τα έξοδα του διαμεσολαβητή, όσο και με τα έξοδα του πληρεξούσιου δικηγόρου, με συνέπεια η όλη διαδικασία να μην είναι ελκυστική.

Κατά την πεποίθηση μου, υπάρχει μια ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να εναρμονίζει την ασφάλεια δικαίου σε συνάρτηση με το χαμηλό κόστος της διαδικασίας. Θα μπορούσε να προβλεφθεί σε κάποιες διαδικασίες,  διαζευκτικώς είτε  η υποχρεωτική παρουσία πληρεξουσίων δικηγόρων, είτε ο διαμεσολαβητής να είναι υποχρεωτικά δικηγόρος.

Στην πρώτη περίπτωση εξασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου με την υποχρεωτική παρουσία πληρεξουσίων δικηγόρων, όπως συμβαίνει και σήμερα. Στην δεύτερη περίπτωση, πάλι εξασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου, καθόσον ο διαπιστευμένος διαμεσολαβητής όταν είναι και δικηγόρος, ασκεί αμερόληπτα τα καθήκοντά του, όχι μόνον σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχει λάβει ως Διαμεσολαβητής, αλλά και σύμφωνα με τον όρκο που έχει δώσει ως δικηγόρος.

Στην τελευταία περίπτωση, η μη υποχρεωτικότητα των πληρεξουσίων δικηγόρων θα έδινε μια ώθηση στη διαμεσολάβηση σε υποθέσεις χαμηλών οικονομικών διαφορών. Εξάλλου πολλές φορές οι δικηγόροι προσπαθούμε να επιλύσουμε την διαφορά εξωδικαστικά, τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης της άλλης πλευράς. Ο Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής όμως,  όταν είναι και δικηγόρος , έχει όλα τα εχέγγυα να διευκολύνει τα μέρη να επιλύσουν εκείνα τη διαφορά δυνάμει των συμφερόντων και αναγκών τους.   


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πάρις Βυλλιώτης: Οι Νέοι πρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική- Συζήτηση με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Monica Menapace

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Ευρώπη οι διαβουλεύσεις με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς είναι πολύ σημαντικές για την εξεύρεση λύσεων με σκοπό τη προσέγγιση μιας πιο ολιστικής πολιτικής ειδικά σε θέματα Νέας Γενιάς. Σε αυτό το πλαίσιο παραβρέθηκα στο 1ο Συνέδριο CATCH-EyoU "Young People as Active EU Citizens? Challenges and Visions on a Renewed Project for Europe" που πραγματοποιήθηκε 2-4 Μαρτίου στην Αθήνα. Ανταλλάξαμε απόψεις με νέους Ευρωπαίους και προώθησαν προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποστασιοποίησης των νέων από την πολιτική, ενώ έθιξαν φλέγοντα ζητήματα όπως η εργασία, η παιδεία και η ισότητα ευκαιριών για τους νέους.
ΠΑΡΙΣ ΒΥΛΛΙΩΤΗΣ: Κεντροαριστερά με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ένας λαός, σοφότερος από ποτέ, διατηρεί μια στάση αναμονής. Έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος. Έχει ζυγίσει ποιος σήκωσε τη σημαία του λαϊκισμού, ποιος διατήρησε αξιοπρεπή στάση, ποιος του είπε ψέματα, ποιος όχι. Ένας λαός που έχει μάθει από τα λάθη του. Άνθρωποι που έχουν μισήσει την πολιτική και τους πολιτικούς, δικαίως πολλές φορές.
Σήμερα, το μέλλον, αλλά και το παρόν μας, δε θα αφήσουμε να το κρίνουν άλλοι. Εμείς θα πάρουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Εμείς που θα δημιουργήσουμε πολιτικές. Εμείς που θα αποφασίσουμε στις επόμενες εκλογές να μην απέχουμε. Εμείς οι νέοι. Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση λαϊκιστών ψευδοαριστερών - αναρχοδεξιών και μια λαϊκή δεξιά με στοιχεία ακραία νεοφιλελεύθερα, αλλά και μιας ακροδεξιάς που παραμονεύει, είναι απολύτως αναγκαία ΣΗΜΕΡΑ η ανασυγκρότηση ενός μεσαίου χώρου που θα σέβεται τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Αν και η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε επίπε…

Πάρις Βυλλιώτης: Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQI με όλες μας τις δυνάμεις

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), οδός Ακαδημίας 20, Αθήνα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπου συζητήθηκαν η βία και οι διακρίσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ Νέων καθώς και οι θεσμικές τους διεκδικήσεις,  απηύθυνε χαιρετισμό ο Πάρις Βυλλιώτης, όπου υποστήριξε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε ενός στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, το δικαίωμα της επιλογής, το δικαίωμα στην ταυτότητα φύλου, το δικαίωμα της αυτοαντίληψης για το φύλο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, του σεξουαλικού προσανατολισμού. το δικαίωμα στη ζωή.»