Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την θέλουμε τη Διαμεσολάβηση ή όχι ?

Πρόσφατα διαπίστωσα πως υπάρχει χορωδία των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών και ένιωσα κάπως περίεργα. Αναμφισβήτητα είναι άκρως θετικό να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με αφορμή το ταλέντο τους στη μουσική να προσφέρουν κοινωνικό έργο.
Αυτό που δεν μου κάθετε πολύ καλά είναι τι συμβαίνει ακριβώς με τη Διαμεσολάβηση. Την θέλουμε αγαπητοί μου φίλοι ή όχι. 

Δυσκολεύομαι να συναντήσω συναδέλφους δικηγόρους που να είναι ενθουσιασμένοι με τη Διαμεσολάβηση. Και ο λόγος φυσικά είναι πασίδηλος. Φοβόμαστε αυτό που δεν κατανοούμε. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών. Αναμφισβήτητα είναι απολύτως θετικό όταν όλο και περισσότεροι επιθυμούν να γίνουν διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές. Όμως από το 2010 έχουν περάσει πέντε χρόνια και ακόμα ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ.

Όταν λαμβάνω μηνύματα- προσκλήσεις να λάβω μέρος σε «μεταπτυχιακά» προγράμματα ή επιμόρφωσης  από σχολές Διαμεσολάβησης πραγματικά διερωτώμαι, τι θα απογίνει όλη αυτή η στρατιά των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών που δεν έχουν κάνει ούτε μια διαμεσολάβηση, διότι ουδέποτε έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να συνειδητοποιήσει τόσο ο νομικός κόσμος όσο και οι πολίτες τα πραγματικά οφέλη της διαμεσολάβησης.

Όταν οι περισσότεροι απλά πιστεύουν ότι με τη διαμεσολάβηση απλά κάθεσαι σε ένα τραπέζι και τσακώνεσαι, τότε δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια  υπάρχει πάντα ένα «τυράκι» που κάποιοι κουνάνε με σκοπό όλο και περισσότεροι να θέλουν να γίνουν διαμεσολαβητές. Το πιο σύνηθες είναι να βγαίνουν κάποια δημοσιεύματα ή να διαρρέουν κάποιοι «κύκλοι» ότι η διαμεσολάβηση θα γίνει υποχρεωτική σε κάποιες διαδικασίες. Οι σχολές γεμίζουν με νέους διαμεσολαβητές, και τα δημοσιεύματα επαναλαμβάνονται μετά από 3-4 μήνες. Και ο κύκλος συνεχίζεται εν έτει 2015.

Όλα τα ανωτέρω φυσικά είναι διαπιστώσεις και όχι λύσεις. Η λύση ίσως είναι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Η διαμεσολάβηση όμως από τη φύση της δεν είναι υποχρεωτική. Παρόλα αυτά θα έλυνε πολλά ζητήματα η υποχρεωτικότητα σε κάποιες περιπτώσεις και κυρίως το ζήτημα το φόβου προς τη Διαμεσολάβηση. Του φόβου κυρίως των συναδέλφων δικηγόρων που δεν μπορούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα της, πολύ απλά γιατί δεν γνωρίζουν τη διαδικασία.

Δυστυχώς αυτή η μετέωρη κατάσταση, έχει δημιουργήσει μια στρατιά ανθρώπων που έχουν επενδύσει χρήματα, αλλά κυρίως ελπίδα στην διαμεσολάβηση. Το δικηγορικό επάγγελμα έχει μεταβληθεί και το διαπιστώνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτισμός μας επιτρέπει να έχουμε χορωδία διαπιστευμένων διαμεσολαβητών (θεμιτό και πολύ σημαντικό), ο νομικός μας πολιτισμός όμως δεν μας επιτρέπει να έχουμε διαμεσολαβήσεις.

Και το πιο τραγικό είναι πως πολίτες και εντολείς μας πάντα ρωτούν με ενδιαφέρον τι είναι η διαμεσολάβηση. Όμως οι συνάδελφοι πάντα αντιδρούν μαγκωμένοι, «άστα αυτά, κουταμάρες είναι».


Εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε, εμείς όσοι αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή που υπάρχει στον δικηγορικό χώρο, εμείς που αντιλαμβανόμαστε πως κάτι πρέπει να κάνουμε. Όχι μόνον όσον αφορά τη Διαμεσολάβηση αλλά και εν γένει τη δικηγορία. Γιατί πλέον ο δικηγόρος πρέπει να προσφέρει λύσεις πραγματικές και ρεαλιστικές στον εντολέα του, ο οποίος είναι πιο ενημερωμένος από ποτέ.  Οι εποχές έχουν αλλάξει. Εμείς?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πάρις Βυλλιώτης: Οι Νέοι πρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική- Συζήτηση με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Monica Menapace

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Ευρώπη οι διαβουλεύσεις με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς είναι πολύ σημαντικές για την εξεύρεση λύσεων με σκοπό τη προσέγγιση μιας πιο ολιστικής πολιτικής ειδικά σε θέματα Νέας Γενιάς. Σε αυτό το πλαίσιο παραβρέθηκα στο 1ο Συνέδριο CATCH-EyoU "Young People as Active EU Citizens? Challenges and Visions on a Renewed Project for Europe" που πραγματοποιήθηκε 2-4 Μαρτίου στην Αθήνα. Ανταλλάξαμε απόψεις με νέους Ευρωπαίους και προώθησαν προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποστασιοποίησης των νέων από την πολιτική, ενώ έθιξαν φλέγοντα ζητήματα όπως η εργασία, η παιδεία και η ισότητα ευκαιριών για τους νέους.

Σύμφωνο συμβίωσης για όλους..γιατί μπαίνουμε στο 2016

Είναι πολύ θλιβερό για μένα να αναγκαστώ να πάρω θέση σε ένα ζήτημα που είναι αυτονόητο. Μέρα με τη μέρα όμως αποδεικνύεται πως η κρίση που ζούμε είναι πολύ βαθύτερη και, όσο και αν ακούγεται κοινότυπο, είναι κρίση αξιών. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με τα κοινά. Να προστατεύσω τις δημοκρατικές και πανανθρώπινες αξίες με τις οποίες έχω γαλουχηθεί. Είναι τραγικό αλλά και επικίνδυνο σήμερα πολλοί να φοβούνται μην γίνει το παιδί τους ομοφυλόφιλο επειδή θα ψηφιστεί το σύμφωνο συμβίωσης. Ευτυχώς η δυστυχώς ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα επιλογής σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Η δυνατότητα αυτή επηρεάζεται από το οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό περιβάλλον που έχει μεγαλώσει και κυρίως από τις αρχές που έχει λάβει από την στενή οικογένεια του. Δυστυχώς η ευτυχώς, πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας οικογένειας κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλει, εκτός από περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος, όπως πχ βίας κλπ. Υπάρχει όμως ένας εντονότατος απ

φωτογραφίες