Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την θέλουμε τη Διαμεσολάβηση ή όχι ?

Πρόσφατα διαπίστωσα πως υπάρχει χορωδία των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών και ένιωσα κάπως περίεργα. Αναμφισβήτητα είναι άκρως θετικό να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με αφορμή το ταλέντο τους στη μουσική να προσφέρουν κοινωνικό έργο.
Αυτό που δεν μου κάθετε πολύ καλά είναι τι συμβαίνει ακριβώς με τη Διαμεσολάβηση. Την θέλουμε αγαπητοί μου φίλοι ή όχι. 

Δυσκολεύομαι να συναντήσω συναδέλφους δικηγόρους που να είναι ενθουσιασμένοι με τη Διαμεσολάβηση. Και ο λόγος φυσικά είναι πασίδηλος. Φοβόμαστε αυτό που δεν κατανοούμε. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών. Αναμφισβήτητα είναι απολύτως θετικό όταν όλο και περισσότεροι επιθυμούν να γίνουν διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές. Όμως από το 2010 έχουν περάσει πέντε χρόνια και ακόμα ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ.

Όταν λαμβάνω μηνύματα- προσκλήσεις να λάβω μέρος σε «μεταπτυχιακά» προγράμματα ή επιμόρφωσης  από σχολές Διαμεσολάβησης πραγματικά διερωτώμαι, τι θα απογίνει όλη αυτή η στρατιά των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών που δεν έχουν κάνει ούτε μια διαμεσολάβηση, διότι ουδέποτε έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να συνειδητοποιήσει τόσο ο νομικός κόσμος όσο και οι πολίτες τα πραγματικά οφέλη της διαμεσολάβησης.

Όταν οι περισσότεροι απλά πιστεύουν ότι με τη διαμεσολάβηση απλά κάθεσαι σε ένα τραπέζι και τσακώνεσαι, τότε δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια  υπάρχει πάντα ένα «τυράκι» που κάποιοι κουνάνε με σκοπό όλο και περισσότεροι να θέλουν να γίνουν διαμεσολαβητές. Το πιο σύνηθες είναι να βγαίνουν κάποια δημοσιεύματα ή να διαρρέουν κάποιοι «κύκλοι» ότι η διαμεσολάβηση θα γίνει υποχρεωτική σε κάποιες διαδικασίες. Οι σχολές γεμίζουν με νέους διαμεσολαβητές, και τα δημοσιεύματα επαναλαμβάνονται μετά από 3-4 μήνες. Και ο κύκλος συνεχίζεται εν έτει 2015.

Όλα τα ανωτέρω φυσικά είναι διαπιστώσεις και όχι λύσεις. Η λύση ίσως είναι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Η διαμεσολάβηση όμως από τη φύση της δεν είναι υποχρεωτική. Παρόλα αυτά θα έλυνε πολλά ζητήματα η υποχρεωτικότητα σε κάποιες περιπτώσεις και κυρίως το ζήτημα το φόβου προς τη Διαμεσολάβηση. Του φόβου κυρίως των συναδέλφων δικηγόρων που δεν μπορούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα της, πολύ απλά γιατί δεν γνωρίζουν τη διαδικασία.

Δυστυχώς αυτή η μετέωρη κατάσταση, έχει δημιουργήσει μια στρατιά ανθρώπων που έχουν επενδύσει χρήματα, αλλά κυρίως ελπίδα στην διαμεσολάβηση. Το δικηγορικό επάγγελμα έχει μεταβληθεί και το διαπιστώνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτισμός μας επιτρέπει να έχουμε χορωδία διαπιστευμένων διαμεσολαβητών (θεμιτό και πολύ σημαντικό), ο νομικός μας πολιτισμός όμως δεν μας επιτρέπει να έχουμε διαμεσολαβήσεις.

Και το πιο τραγικό είναι πως πολίτες και εντολείς μας πάντα ρωτούν με ενδιαφέρον τι είναι η διαμεσολάβηση. Όμως οι συνάδελφοι πάντα αντιδρούν μαγκωμένοι, «άστα αυτά, κουταμάρες είναι».


Εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε, εμείς όσοι αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή που υπάρχει στον δικηγορικό χώρο, εμείς που αντιλαμβανόμαστε πως κάτι πρέπει να κάνουμε. Όχι μόνον όσον αφορά τη Διαμεσολάβηση αλλά και εν γένει τη δικηγορία. Γιατί πλέον ο δικηγόρος πρέπει να προσφέρει λύσεις πραγματικές και ρεαλιστικές στον εντολέα του, ο οποίος είναι πιο ενημερωμένος από ποτέ.  Οι εποχές έχουν αλλάξει. Εμείς?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πάρις Βυλλιώτης: Οι Νέοι πρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική- Συζήτηση με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Monica Menapace

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Ευρώπη οι διαβουλεύσεις με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς είναι πολύ σημαντικές για την εξεύρεση λύσεων με σκοπό τη προσέγγιση μιας πιο ολιστικής πολιτικής ειδικά σε θέματα Νέας Γενιάς. Σε αυτό το πλαίσιο παραβρέθηκα στο 1ο Συνέδριο CATCH-EyoU "Young People as Active EU Citizens? Challenges and Visions on a Renewed Project for Europe" που πραγματοποιήθηκε 2-4 Μαρτίου στην Αθήνα. Ανταλλάξαμε απόψεις με νέους Ευρωπαίους και προώθησαν προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποστασιοποίησης των νέων από την πολιτική, ενώ έθιξαν φλέγοντα ζητήματα όπως η εργασία, η παιδεία και η ισότητα ευκαιριών για τους νέους.
ΠΑΡΙΣ ΒΥΛΛΙΩΤΗΣ: Κεντροαριστερά με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ένας λαός, σοφότερος από ποτέ, διατηρεί μια στάση αναμονής. Έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος. Έχει ζυγίσει ποιος σήκωσε τη σημαία του λαϊκισμού, ποιος διατήρησε αξιοπρεπή στάση, ποιος του είπε ψέματα, ποιος όχι. Ένας λαός που έχει μάθει από τα λάθη του. Άνθρωποι που έχουν μισήσει την πολιτική και τους πολιτικούς, δικαίως πολλές φορές.
Σήμερα, το μέλλον, αλλά και το παρόν μας, δε θα αφήσουμε να το κρίνουν άλλοι. Εμείς θα πάρουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Εμείς που θα δημιουργήσουμε πολιτικές. Εμείς που θα αποφασίσουμε στις επόμενες εκλογές να μην απέχουμε. Εμείς οι νέοι. Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση λαϊκιστών ψευδοαριστερών - αναρχοδεξιών και μια λαϊκή δεξιά με στοιχεία ακραία νεοφιλελεύθερα, αλλά και μιας ακροδεξιάς που παραμονεύει, είναι απολύτως αναγκαία ΣΗΜΕΡΑ η ανασυγκρότηση ενός μεσαίου χώρου που θα σέβεται τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Αν και η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε επίπε…

Πάρις Βυλλιώτης: Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQI με όλες μας τις δυνάμεις

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), οδός Ακαδημίας 20, Αθήνα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπου συζητήθηκαν η βία και οι διακρίσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ Νέων καθώς και οι θεσμικές τους διεκδικήσεις,  απηύθυνε χαιρετισμό ο Πάρις Βυλλιώτης, όπου υποστήριξε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε ενός στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, το δικαίωμα της επιλογής, το δικαίωμα στην ταυτότητα φύλου, το δικαίωμα της αυτοαντίληψης για το φύλο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, του σεξουαλικού προσανατολισμού. το δικαίωμα στη ζωή.»